Varför slitbanedjupet betyder mer när du har regn eller slaps

sommardäck

Däck är bara lika bra som deras allmänna skick och mönsterdjup. Slitbanan på däcken är där all magi händer. Det är här som år av test och utveckling har levererat ett slitbanan med mönster som kan hantera olika väderförhållanden. Det finns mycket utveckling med optimal design av gummiblandningar och däckstruktur, men slitbanemönstret ger däcken deras egenskaper när du kör när det gäller grepp, kontroll och förmåga att ta itu med väderhinder.

När du köper nya däck har du beroende på däcket, vinterdäck har 9-10 mm mönsterdjup och sommardäck har 7-8 mm. När du når 4 mm börjar du förlora några av de viktigaste funktionerna och du bör byta däck till en ny uppsättning. Körsäkerheten är korrelerad med det grepp du kommer att ha så att du kan ha en kort bromssträcka för att undvika olyckor, att du har utmärkt grepp på torr och våt asfalt, så att du kan stanna kvar på vägen medan du svänger. Med dåligt grepp kan du enkelt tappa kontrollen och börja glida. Minimidjupet är ännu viktigare för vinterdäck som måste klara snö och snö.

Mönsterdjupet är också avgörande för att undvika vatten- och slaskplaning. Ju djupare mönsterdjupet desto mer volym vatten och slam kan lagras i slitbanan när däcket förblir i kontakt med vägytan. Ju lägre slitbanedjup du har, desto mer utmanande är det att skjuta vattnet till sidorna genom slitbanan för att undvika att förlora kontakten. Det är därför slitbanedjupet är så kritiskt, eftersom risken för slaps och vattenplaning är direkt korrelerad med det minskande mönsterdjupet. Förutom mönsterdjupet kommer också hastigheten att påverka risken, så det är alltid säkrare att minska hastigheten under svåra förhållanden.

Så om du har lågt mönsterdjup på dina sommardäck är det värt att köpa ett nytt set nu när hösten är här, så du är redo att möta det utmanande vädret som kommer med hösten. Om du försöker köra på hösten med slitna däck ökar risken för olyckor. Du kommer att ha längre bromssträcka under vått väder och ökad risk för vattenplanering. Så genom att investera redan nu i en ny uppsättning däck har ni båda en säkrare åktur på hösten och du kan börja nästa år med en ny uppsättning däck. Att vänta med att köpa nya däck tills du byter till vinterdäck och sedan få nya däck nästa år är inte ett klokt beslut.

När du använder fel uppsättning däck, så om du använder sommardäck när du har vinterförhållanden, har du fel slitbanemönster för att hantera snö, is och snöplanng. För att hantera vinterförhållanden behöver du däck som är godkända för vinterförhållanden, som inkluderar alla vinterdäck och vissa allvädersdäck. Om du använder allvädersdäck, som är populära i Centraleuropa, har du bra skydd året runt oavsett väderförhållanden.

För mer information om bra våtgrepp, besök: nokiantyres.se

Scroll to Top