Låt inte priset styra ditt däckval

däck

När du väljer nya bildäck så finns det ett antal saker du bör tänka på. Priset kan vara en faktor, men priset bör inte vara avgörande eller bidra till minskad säkerhet. När du har sållat bland de olika däckalternativen och du har några alternativ med däck som kan uppfylla dina behov kan priset användas som avgörande mellan de som uppfyller alla dina kriterier. Du måste alltid hitta däck som är säkra och pålitliga och hållbara som passar de krav du har för dina däck. Föst måste du dock bestämma vad du behöver, en uppsättning sommardäck eller vinterdäck.

Att köpa billiga däck kan ofta bli dyrt i längden. Eftersom däck är en viktig säkerhetsfunktion på bilen så bör du inte äventyra din säkerhet. Billiga däck kan också leda till ökade kostnader. De extra kostnaderna kommer från det högre rullmotståndet som billiga däck har. Detta leder till högre bränslekostnader för varje kilometer som du kör. Detta kommer att öka dina körkostnader rejält. Det högre rullmotståndet sliter också ut däcken snabbare, så att du måste byta ut dem tidigare än du skulle göra med en uppsättning med premiumdäck. Båda dessa faktorer kommer att öka dina däckkostnader. Eftersom båda dessa leder till ökade kostnader samt lägre säkerhet så är det enkelt hålla med om att det inte är ett klokt beslut att köpa billiga däck.

När du köper nya däck, särskilt sommardäck, kan det vara bra att kontrollera EU-däckmärkning, eftersom det kommer att ge dig indikation hur bra däcken är på några av de viktiga faktorerna. EU-däckmärkning inkluderar säkerhet, bränsleeffektivitet och körkomfort. De mäts med våtgrepp, vilket visar hur snabbt du kan stanna en bil på vått underlag, sedan rullmotståndet, vilket indikerar hur mycket bränsle som går åt när däcken rullar och sedan den yttre ljudnivån från däcken när du kör.

För vinterdäck så ger inte EU:s däckmärkning en korrekt indikation eftersom testen görs vid fel temperaturbetingelser. För vinterdäck så får du mer information från olika däcktester som görs varje år för de nya sommar och vinterdäcken. Här kan du hitta däck som har rätt dimension som passar ditt fordon och även om du har en elbil eller hybrid. Däcktester bör kombineras med EUs däckmärkning för sommardäck och kan agera själva vid val av vinterdäck.

Vid däckval så måste du se till att däcken du väljer fungerar bra under de förhållanden som råder i det område där du bor. Om du kör mest på isiga vägar så är kanske dubbdäcken att föredra, men dubbfria däck är idag nästan lika bra och om du har mer snöiga förhållanden så är de likvärdiga. Så valet mellan dem blir mer baserat på din personliga preferens. Du bör också se till att däcken passar din bil och din körstil. Om du har en sportbil så måste du välja däck som klarar av de högre hastigheterna. Har du en elbil så måste de klara av den högre vikten och högre slitaget och om du har en större bil så måste du välja rätt dimension av däck.

För mer information varför inte köpa billiga däck, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top